top of page

Zvuk je “isceljujući talas” jer trenutno rezonuje sa našim Telom, a njegova pažljivo odabrana terapeutska vibracija preokreće našu energiju za naše najviše dobro.

Lečiti znači stvarati zvuk – zvukom ozdravljujemo i regenerišemo naše telo!

Zvučna Terapija koristi zvučne vibracije za opuštanje uma i tela, kao i njihovu konekciju.

 

Zvučno isceljivanje podrazumeva upotrebu vibrantnih instrumenata kao što su gongovi, himalajske i kristalne činije, bubnjevi, perkusije ili glasa za oslobađanje energetskih blokada, kako bi indukovali stanje lakoće i sklada u telu.

Kada se to energetsko oslobađanje i otpuštanje desi, naše telo doživi preporod na svim nivoima: mentalnom, emotivnom, fizičkom i duhovnom.

Glitters
Glitters
Hearing test showing ear of young woman

Šta se dešava dok slušamo Zvuk?

Dok slušamo zvučne vibracije one menjaju naše moždane talase. Da bismo čuli zvuk, od mehaničkog talasa, prolaskom kroz našu “ušnu aparaturu” on postaje elektromagnetni i počinje da sinhronizuje naše moždane talase! U osnovi Zvučne Terapije se vibrantni instrumenti sviraju na određeni način tako da mozak iz racionalnog stanja (beta talasi)  lagano sklizne u drugo stanje svesti, slično veoma dubokoj relaksaciji ili meditaciji (ASC - alter state of consciousness, alfa – theta talasi).

To duboko opušteno stanje je izuzetno blagotvorno za naš organizam, jer se pre svega na taj način ćelije “vraćaju na njihovu normalnu – zdravu vibrantnu frekvenciju”. Naš mozak prirodno sam sklizne u “pliće”stanje ASC-a, naročito oko podneva, jer ovaj privremeni „screen-saver“ režim omogućava da se  mozak koncentriše na druge važne faktore kao što su balansiranje hormona, regulacija autonomnog nervnog sistema itd.

U Zvučnoj terapiji mi “veštački” indukujemo to stanje. Zašto? U takvom stanju svesti se dešavaju mnogi isceljujući procesi i koristi: sniženje nivoa stresa, niži krvni pritisak, niži nivo holesterola, poboljšani san, lečenje brojnih stanja (uključujući anksioznost, depresiju, post-traumatični stresni poremećaj, uklanjanje strahova ili emocionalnih blokada), umirenje moždane aktivnosti i poboljšanje mentalne jasnoće za temu koju terapeutski tretiramo i dr.

 

Šta se dešava dok Zvuk prolazi kroz naše Telo?

 

Telo odrasle osobe je 70-80% voda, a voda je sjajan provodnik za zvučne vibracije. Kada vibracije putuju kroz telo, one podstiču cirkulaciju, protok energije i “podmlađivanje” – ćelijsku regeneraciju. Zvuk može da preokrene energiju/emocije i prebaci frekvencije sa niske energije krivice i straha na veće vibracije ljubavi i radosti. Od disharmonične molekularne strukture da napravi harmoničnu , pravilnu molekularnu geometriju, koja je već dokazana u mnogim istraživanjima vezano za “memoriju Vode”.

 

Za nas ljude je to važno zbog razumevanja da svaka kontrakcija i disharmonija našeg molekularnog tela vodi u bolest i da je naša odgovornost da preventivno “harmonizujemo našu vodu” – telo. Zvučni talas koji prolazi kroz telo stimuliše crvena krvna zrnca i otvara dotok krvi u sve organe u celom telu, podstiče limbički sistem, primoravajući naše mišiće da se opuste. Zvuci koji se čuju kroz uši, prolaze kroz slušni nerv, zatim kroz vagusni nerv, stimulišući svaki organ u telu. Istraživanja su pokazala da svi naši organi funkcionišu efikasnije, posebno jetra i bubrezi.

Šta je BAST METODA?

 

Metoda Zvučne Terapije Britanske Akademije (BAST) kombinuje pažljivo odabrane terapeutske zvučne tehnike koje su pokazale da shodno zakonima fizike, pre svega rezonance, utiču na fiziologiju, neurologiju i psihologiju. Terapija se naziva zato što se koristi i jedan oblik coaching / terapeutske refleksije - istraživanja klijentove teme kroz pitanja.

 

Reflektujuće tehnike u kombinaciji sa terapijskim zvukom omogućavaju sticanje dubokih uvida u individualni proces koji se dešava u osobi, zaobilazeći racionalni um. Nakon tretmana se “probudimo” osveženi i oživljeni, jer nas Zvuk transformiše i na telesnom i na mentalnom nivou. Iz takvog “harmoničnog energetskog stanja” uma i tela, dajemo sebi mogućnost da dobijemo jasnije mentalne uvide i spoznaje kako možemo preduzeti konkrektne akcije za kreiranje harmonije u svom životu ( bolje zdravlje i blagostanje). Osnažujemo se na svim nivoima!

Terapeutski zvuci i zvučne terapeutske tehnike se mogu raditi korišćenjem tonskih i ritmičkih instrumenata, kao i glasa.

1. Tonski instrumenti koji se koriste su Himalajske i kristalne činije, gongovi i zvučne viljuške.

2. Vokalne tehnike su „toning“ (pevanje jednog tona - obično se koristi zvuk samoglasnika), „overtoning“ (tehnike, gde se više od jednog tona peva u isto vreme) ili mantranje (pevanje na Sanskritskom), kao i „Vokalne Procesne Tehnike“ koje kombinuju pokret, disanje/dah, vizuelizaciju i glas.

3. Terapeutski ritam tretman/sesija se radi pomoću bubnja i terapeutskog perkusionog seta( kišni štap, razne vrste zvečki, zvona i drugih udaraljki), koji svirani u određenom redosledu maksimalno doprinose cilju terapijskog procesa.

Kako zvuk utiče na nivoe našeg postojanja?

 

Fizički Nivo

Istraživanja su pokazala da terapeutski zvuk utiče na snižavanje srčanog pulsa i krvnog pritiska, kao i na stvaranje duboko-relaksiranog stanja tela. Dublji basovi i ritmični zvuci mogu biti jako korisni zato što ih osećamo u telu; te niže vibracije rezonuju sa gušćim delovima našeg tela kao što su kosti i fluidi (u fizici poznato kao simpatička rezonanca). Ti zvuci kreiraju opušteno stanje u kojima se može bukvalno osetiti mišićna relaksacija ili uklanjanje bola. Zvuk takođe utiče na način kako mozak emituje hormone i druge hemijske transmitere.

Emotivni Nivo

Pored određenih zvučnih intervala koji su direktno povezani sa našim emotivnim stanjem kada ih čujemo, vibratorni zvuk na naše emotivno telo utiče i pomoću dinamike (menjanja jačine) i „iščekivanja“ (menjanje dinamike i visine tonova). Zvučno pomeranje klijenta na drugi emotivni nivo (kroz kreiranje senke i svetla) dovodi do stimulacije otpuštanja određenih neurotransmitera u mozgu zaduženih za dobro raspoloženje (kao što su dopamine i endorfin). Efekat dinamike je kao neka vrsta “masaže za emocije”.

Mentalni nivo

Bivanje u ASC za vreme tretiranja zvukom je potpuno umirujuće za um. To je naročito važno u današnje vreme gde je stres uzročnik većine bolesti u svetu. Kako se moždani talasi snižavaju moguće su pojave mentalnih slika, ostavljajući nas da uživamo u divnom, toplom, dubljem stanju kao pred spavanje. Moguće je da imamo iskustva kao da smo sanjali i menjanje boja ispred zatvorenih očiju. Takođe je moguće da se pojave memorije, imidži, slike koje će nas prebaciti na “drugo mesto” koje može i ne mora imati nešto nama značajno. Mnogi uvidi i spoznaje se mogu pojaviti sa ovog izmenjenog stanja svesti, koje nam mogu pomoći u daljem životnom putu, jer ne dolaze iz racija već iz “mudrijeg, intuitivnog” dela našeg uma. Mentalno osveženje se javlja već nakon 15 min.

Spiritualni nivo

Spiritualnost za različite ljude ima i različita značenja. Svakako kada govorimo o doticanju tih “suptilnih energija” u tretmanu sa zvukom, pre svega mislimo na nešto što razvija našu svesnost da smo povezani sa nečim mnogo većim od nas samih, nečim što ne možemo videti ni pipnuti. Suptilne energije Vedsko učenje povezuje sa čakrama, a Kinesko sa meridijanima. Svakako te suptilne energije i to energetsko telo, spiritualno, utiče na naše fizičko. Kvantna fizika je potvrdila da je sve u našem Univerzumu sačinjeno upravo od tih suptilnih energija.

Terapeutski zvuk stavlja slušaoca u poziciju da proširijući svoju svesnost ima osećaj i doživljaj da je povezan sa svime oko sebe. Takva svesnost kreira rezonancu, podižuće, proširujuće i pozitivno stanje. Sesija nam omogućava da imamo iskustvo te proširene svesnosti, donoseći duboki osećaj mira i naše zahvalnosti što smo deo ovog čudesnog Univerzuma.

Glitters
Glitters
bottom of page